Sunday, May 14, 2017

Insurans Rumah Kediaman Anda : Kenapa anda perlu ambil MLTA/MLTT dan bukan MRTA/MRTT ?


Perhatian  kepada pemilik rumah kediaman dan bakal-bakal pembeli rumah 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Baca dan fahami betul-betul dahulu berkenaan insurans rumah anda sebelum anda menandatangani apa-apa perjanjian perumahan dan mendapatkan insuran rumah bagi melindungi rumah kediaman anda andainya terjadi apa-apa musibah kepada peminjam perumahan.
Sebelum itu, saya ingin bertanya anda. Adakah anda :-
  •       Mempunyai rumah sendiri (bukan rumah sewa) dan belum memiliki apa-apa insurans rumah anda ?
  •         Sedang dalam proses untuk membeli rumah ?
  •          Tidak tahu sepatah pun tentang pemilikan insurans rumah sama ada MLTA/MLTT or MRTA/MRTT ?


Jika Ya, anda boleh la teruskan pembacaan di laman ini.

Pada laman ini, saya akan kongsikan serba sedikit tentang jenis-jenis insurans rumah yang ada ditawarkan kepada pemilik rumah kediaman



INSURANS MRTA/MRTT Vs MLTA/MLTT


Pada dasarnya terdapat dua jenis insurans untuk perlindungan rumah kediaman anda yang terdapat di pasaran sekarang ini, iaitu :-

            i)        MRTA - Mortgage Reducing Term Assurance
             MRTT - Mortgage Reducing Term Takaful
dan 
           ii)    MLTA - Mortgage Level Term Assurance.
             MLTT - Mortgage Level Term Takaful

MLTA/MLTT ada sedikit perbezaan (tapi impactnya sangat besar) berbanding dengan MRTA/MRTT.

MLTA/MLTT menawarkan satu alternatif kepada peminjam rumah kediaman (housing loan) yang sedang mencari insurans rumah yang mempunyai perlindungan serta simpanan sekali gus.

Ini berbeza sama sekali dengan insurans MRTA/MRTT kerana dalam MRTA/MRTT, ianya langsung tidak mempunyai tabungan simpanan. 


Maknanya (MRTA/MRTT) 100% fee insurans yang dibayar oleh customer akan ditelan semuanya oleh syarikat insurans jika tidak berlaku sebarang musibah kepada pelanggan dalam tempoh kontrak pinjaman itu dibuat. 
Maknanya juga, dalam MRTA/MRTT pelanggan hanya mendapat faedah daripada bayaran insuran yang dibayar jika berlaku musibah (kematian or cacat kekal) disepanjang tempoh pinjaman itu dibuat.

Jika selepas tamat pinjaman (biasanya 35 tahun), peminjam masih kekal sihat walafiat, maka peminjam tak akan dapat satu sen benefit (cash value) pun daripada pihak bank or dari syarikat insurans dengan premium yang telah dibayar  untuk perlindungan selama tempoh 35 tahun itu.

Ianya berbeza sama sekali dengan insuran MLTA/MLTT, kerana sebahagian daripada bayaran fee insurans akan dipulangkan balik kepada pelanggan dalam bentuk tunai RM (cash value).

Bukan sikit, tapi dalam puluh ribu juga yang akan dipulangkan balik jika tidak berlaku apa-apa musibah kepada pelanggan. Jumlah sebenar yang dipulangkan bergantung kepada caruman anda dan umur anda sewaktu memohon polisi ini.




Nak tahu lanjut, anda boleh wassap saya Lazim 019-344 2370. 


Wassap Lazim 019-344 2370


Saya boleh tolong kirakan untuk anda dan anda boleh buat perbandingan sama ada nak ambil MRTA/MRTT atau MLTA/MLTT.


RUNGUTAN PELANGGAN BANK

Memandangkan banyak rungutan yang ditimbulkan oleh pelanggan yang berurusan dengan pihak Bank sewaktu memohon pinjaman perumahan ini, maka Bank Negara malaysia (BNM) telah menggubal satu peraturan baru yang tidak lagi membenarkan bank-bank untuk mengambil polisi insurans yang mereka cadangkan sahaja.

Selalunya bank akan cadangkan (paksa le tu) untuk mengambil polisi insuran MRTA/MRTT daripada mereka sahaja.


Sekarang, pelanggan ada hak untuk memilih polisi insurans mengikut keperluan mereka sendiri. Pelanggan boleh pilih sama ada nak ambil MRTA/MRTT atau MLTA/MLTT..


Dalam MRTA/MRTT, pelanggan tiada pilihan lain dari segi kaedah bayarannya. Pelanggan dikehendaki membayar sekali gus (lump-sum) fees untuk insurans MRTA/MRTT.

Jika pelanggan membuat pinjaman dengan tempoh pinjaman 35 tahun lamanya, maka jika pelanggan mengambil polisi insurans MRTA/MRTT, pelanggan dikehendaki membayar fees insurans rumah MRTA untuk cover sehingga 35 tahun sekali gus, walaupun rumah masih dalam pembinaan (belum duduk lagi).


Sedangkan pelanggan ada option lain (selalunya tak dimaklumkan oleh pihak bank) iaitu Insurans or takaful simpanan (MLTA/MLTT la nie) yang juga berperanan untuk melindungi pembeli rumah daripada musibah kematian or cacat kekal kepada peminjam perumahan.

 Sedangkan dalam insurans MLTA/MLTT, pelanggan bukan sahaja boleh buat bayaran secara berkala (bulanan, suku-tahunan, setengah tahunan or tahunan) malah bukan semua fees yang dibayar kepada syarikat insurans akan dikaut oleh syarikat insurans.

Sebahagian lagi akan dipulangkan balik dalam bentuk simpanan tunai . Part ni ramai di antara kita yang tidak mengetahuinya. Ramai di kalangan kita yang tidak mengetahuinya. Ini termasuklah golongan-golongan professionaly yang ternama pun kurang menyedari tentang perbedaan antara kedua insuran ini.


Banyak lagi  yang ketara perbezaan antara MRTA/MRTT dan MLTA/MLTT ni,  Untuk bacaan dan pemahaman, boleh la studi sikit jadual yang saya sertakan di bawah ini.

Jadual di bawah menunjukkan perbezaan di antara MRTA/MRTT dan MLTA/MLTT




MRTA/MRTT
MLTA/MLTT
Tujuan
Perlindungan sahaja
Perlindungan, dan Simpanan
Perlindungan
Amaun perlindungan akan menyusut dari tahun ke tahun.
Amaun perlindungan kekal sepanjang tempoh pinjaman.
Pemegang Polisi
Atas nama bank
Atas nama peminjam atau mereka yang bertanggungjawab membuat bayaran  insurans rumah ini
Pindah
Tidak boleh dipindah milik.

*** Nak pindah macam mana? Pemegang polisi adalah atas nama Bank.
Boleh ditentukan faraid dan hibah terus duit pampasan takaful kepada anak isteri.
Nilai Tunai
Tiada langsung.
Tetap nilai tunai (dijamin) sepanjang tempoh pinjaman.Pemegang polisi akan mendapat semula premium yang dibayar pada masa hadapan.
Pembayaran
Bayaran sekali gus (lump-sum) atau dibiayai ke dalam gadai janji pinjaman.

* Jika bank bundle sekali dalam housing loan, maka fees sebenar untuk MRTA akan meningkat 3 kali ganda (include bank interest)

Bayaran secara berkala. Boleh pilih sama ada untuk bulanan,  suku tahunan, setengah tahun  atau tahunan.
Premium
Rendah
Tinggi sedikit



Kesimpulan

, Jika anda nak kan insurans rumah yang boleh :-

1.       Dibayar secara bulanan dan bukan lump-sum
2.       Yang ada saving (duit premium bukan semua ditelan oleh syarikat insurans)
3.       Penama atas nama anda sendiri dan bukan atas nama bank
4.       Amaun perlindungan rumah tak akan susut sampai ke akhir tempoh pinjaman

        Maka

    Jawapan yang paling sesuai adalah insuran rumah MLTA/MLTT…dan lupakan sahaja MRTA/MRTT



    Untuk keterangan lanjut berkenaan MLTA/MLTT , anda boleh wassap saya



    Wassap Lazim 019-344 2370

    Wassap Lazim 019-344 2370



    Isikan borang di bawah untuk dapatkan konsultasi secara PERCUMA

    Name:
    Email :
    No Phone :
    Lokasi Anda :
    Mesej Pesanan :

    Click here to create your own form.